Trouw jij onder huwelijkse voorwaarden?

Als je gaat trouwen, dan kun je dit doen onder huwelijkse voorwaarden of in gemeenschap van goederen. Dat laatste is eigenlijk de standaard in Nederland, als je het anders wilt dan moet je dit zelf regelen. Is het nu aan te raden om te kiezen voor huwelijkse voorwaarden? En als je er nu voor kiest om dat niet te doen, kun je hier in de toekomst dan nog verandering in brengen? Dit zijn allemaal vragen die bij jou kunnen spelen. We vertellen je daar hier iets meer over, maar als je echt gedetailleerde informatie over jouw specifieke situatie wilt, dan doe je er goed aan om contact op te nemen met een notaris.

Huwelijkse voorwaarden of gemeenschap van goederen?

Zoals gezegd gebeurt trouwen in Nederland standaard in gemeenschap van goederen. Dat betekent dat vanaf de huwelijksdag al jullie bezittingen van jullie samen zijn. Als je trouwt onder huwelijkse voorwaarden, dan wordt vastgelegd welke bezittingen gezamenlijk zijn en welke van ieder apart. Voor veel mensen is het nog altijd zo dat in gemeenschap van goederen als romantischer wordt gezien en gezien wordt als een teken van vertrouwen in elkaar en de relatie. Je zou er mee aangeven dat je er echt voor gaat. Huwelijkse voorwaarden roepen vaak een gevoel op van rekening houden met een scheiding, dat het huwelijk geen stand zal houden. Nu is het natuurlijk zo dat een op de drie huwelijken in Nederland uitloopt op een scheiding, dus realistisch gezien is het niet vreemd om er daarom voor te kiezen. Maar er zijn ook meer redenen waarom je hiervoor zou willen kiezen. Bijvoorbeeld omdat een van jullie beide ondernemer is en het daarom prettig is het vermogen gescheiden te houden. Het bedrijf blijft dan enkel het bezit van de ondernemende partij en bij een scheiding of faillissement levert dit veel voordelen op. Daarom kun je dus kiezen voor huwelijkse voorwaarden.

Wat leg je vast?

Maar je kunt hier natuurlijk ook gewoon voor kiezen omdat jij je financiële zelfstandigheid wilt houden of omdat je niet verantwoordelijk wilt zijn voor de schulden van de ander. Wist je dat je ook later nog kunt kiezen voor huwelijkse voorwaarden? Als mensen dit doen is dat vaak omdat ze ondernemer worden. Ook kunnen de opgestelde voorwaarden in de loop van het huwelijk gewijzigd worden of je kunt er zelfs voor kiezen om ze op te heffen en toch alles gemeenschappelijk bezit te laten worden. Wat leg je nu precies vast in de huwelijkse voorwaarden? Er wordt vastgelegd:

  • welke bezittingen gezamenlijk zijn en welke gescheiden
  • hoe er omgegaan wordt met groei van het vermogen tijdens het huwelijk
  • hoe er omgegaan wordt met pensioen dat tijdens het huwelijk opgebouwd gaat worden

Wil jij ook een dergelijke regeling opstellen met jouw partner? Dan is het belangrijk dat je hiervoor naar een notaris gaat en het daar vast laat leggen. Alleen dan zijn jullie regelingen namelijk rechtsgeldig. Zoek je in de omgeving van Meppel, Hoogeveen en De Wolden een notaris die jullie kan helpen bij het opstellen van de huwelijkse voorwaarden? Neem dan contact op met Stotijn notariaat & mediation!