Een bedrijfshypotheek afsluiten als starter

Als je als ondernemer wilt gaan investeren in een bedrijfspand, kan dit een grote stap zijn voor je bedrijf. Het gaat vaak om een groot bedrag wat je nodig hebt. Zeker als starter lijkt het alsof je veel minder mogelijkheden hebt omdat je nog niet zoveel eigen geld hebt. Is het als starter mogelijk om een bedrijfshypotheek af te sluiten?

Hoe werkt een bedrijfshypotheek?

Een bedrijfshypotheek afsluiten is vergelijkbaar met de hypotheek voor het kopen van een woning. In beide gevallen betaal je maandelijks een bedrag en is er een pand als onderpand voor de bank. Wel zijn er een aantal punten waarop de bedrijfshypotheek van een gewone hypotheek verschilt.

Zo kun je voor een bedrijfshypotheek bijvoorbeeld nooit 100% van het benodigde bedrag lenen. Je moet altijd een bepaald percentage van het koopbedrag bijleggen als eigen geld. Ook kun je een bedrijfshypotheek afsluiten als je een grote verbouwing wilt doen aan een bedrijfspand of kantoor. Toch wordt een bedrijfshypotheek voornamelijk gebruikt voor de aanschaf van een nieuw bedrijfspand. 

Een bedrijfshypotheek als starter

Als je net begint met ondernemen dan is er een grote kans dat je nog geen of maar weinig eigen geld hebt wat je kunt inleggen. Dit houdt veel beginnende ondernemers tegen om een gesprek aan te gaan over het krijgen van een bedrijfshypotheek. Toch is er gelukkig steeds meer mogelijk voor starters.

Veel starters zullen vaak eerst een pand huren, maar willen op den duur toch liever zelf een pand of kantoor kopen. Huren is over het algemeen nu eenmaal een stuk duurder dan de maandelijkse aflossing van een hypotheek. Wanneer ze een pand willen kopen, is de kans groot dat er nog niet genoeg eigen geld is. Gelukkig zijn er bepaalde banken of investeerders die deze starters wel een kans geven. Zij kijken bijvoorbeeld niet naar de jaarcijfers over de afgelopen 3 jaar.

Als starter een bedrijfshypotheek afsluiten

De banken of investeerders waar starters wel een kans hebben op een bedrijfshypotheek, kijken naar andere punten dan traditionele geldverstrekkers. Wanneer je bijvoorbeeld nog geen cijfers hebt over de afgelopen 3 jaar, kun je toch nog een bedrijfshypotheek krijgen. Zij vinden bijvoorbeeld het onderpand belangrijker dan de jaarcijfers.

Er wordt wel gekeken of je de maandelijkse lasten kunt dragen. Wanneer je deze niet meer kunt dragen, krijgt de geldverstrekker het onderpand in zijn bezit. Hij mag deze dan verkopen om de investering van de bedrijfshypotheek terug te verdienen. Zo is het ook voor starters mogelijk om een bedrijfshypotheek te krijgen.